Polina Manoilă – “Singur pe cărări pustii”

“Singur pe cărări pustii” este un frumos cântec melancolic compus, orchestrat și mixat de maestrul Francisc Reiter, pe versuri scrise de Polina Manoilă, interpretat de aceasta din urmă într-o înregistrare filmată de RTV Galati. Colaborarea Polinei Manoilă în calitate de interpretă și textieră cu maestrul Francisc Reiter a dus la realizarea unor înregistrări memorabile ale solistei, atât solo cât și în duet cu Ioana Sandu.

Polina Manoilă, o voce a generației de aur, face parte din categoria marilor interpreți ai muzicii populare româneşti. Remarcabilul său repertoriu, în cea mai mare parte construit pe motivul hăulitelor din Gorj, stilul pur de interpretare, prezenţa în melodii şi texte a unui întreg univers rural nemuritor în cântec, a făcut ca radioul public să reţină în arhivele sale 250 de piese imprimate de-a lungul timpului de cunoscuta solistă venită de pe plaiurile Tismanei, satul Vâlcele, care de-a lungul carierei sale muzicale a înregistrat mai mult de 16 albume, lăsand inconfundabilul cântec gorjean moștenire generațiilor care vor urma.

Francisc Reiter, originar din Arad, România, este unul dintre compozitorii cei mai melodioși și romantici ai timpului nostru prezent. Cu o pregătire muzicală solidă, studiul vioarei, care curând i-a devenit prieten și ideal de perfecțiune, Francisc Reiter s-a mutat la București, unde a avut experiența de a colabora ca violonist în Orchestra de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirijor maestrul Sile Dinicu. Ca membru al acestei orchestre a acompaniat artiști legendari ai scenei muzicii ușoare romanești. O mare turnură, ce părea să-i fi fost favorabilă, s-a întâmplat ulterior și, din cauza imposibilității de a mai cânta în public, s-a îndreptat către componistică și orchestraţie realizând că acest lucru era adevărata sa vocație. El a orchestrat sute de piese pentru diferiți soliști, încercând să dea din personalitatea sa fiecărei melodii în parte, și a înregistrat un număr considerabil de piese pe care le-a încredințat spre interpretare unor voci de excepție din sfera muzicală românească, cum ar fi, inegalabila Ioana Sandu, Alexandru Jula, Polina Manoilă, Camelia Florescu, Mariana Dumitru, Rareș, și a colaborat cu Elena Roizen, Maria Chișlean din Republica Moldova, poeta Maria Şerban Silivaș, Nicolae Lăcătuş, Mandi Pană, și mulți mulți alții.

Pentru a asculta mult mai multe melodii romantice și melodioase compuse de maestrul Francisc Reiter, subscrieți canalului său de YouTube , Vimeo ori SoundCloud , sau urmăriți-i activitatea muzicală pe pagina oficială de Facebook sau Twitter .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s